Een assistentiehond is een hond die specifieke vaardigheden heeft aangeleerd, waarmee hij zijn baas, die een lichamelijke en of neurologische aandoening heeft, helpt in het dagelijks leven.
Assistentiehonden helpen hun baasjes onder andere met het openen en sluiten van deuren en kasten/laden, het oprapen en aangeven van voorwerpen, het indrukken van licht- en liftknopjes, het halen van de post, het uittrekken van kleding, etc.
Wij trainen de assistentiehonden met behulp van een positieve gedragsmethode. Gewenst gedrag van de hond wordt beloond waardoor de hond dit gedrag gaat herhalen tot het gewoontegedrag is geworden. De belangrijkste voorwaarde voor succes is graag willen werken voor de baas. Je ziet aan onze honden dat alles één groot spel voor ze is. Vrolijk kwispelend kijken zij hun baas aan: baas, wat kan ik voor je doen? Het zijn tevreden honden, die zowel fysiek als mentaal ruimschoots voldoende uitdaging krijgen.
Het ras van de hond is voor ons niet het belangrijkste. Waar het ons vooral om gaat is het karakter en de wil en het plezier om te werken. We hebben allerlei rassen getraind en ook kruisingen doen het goed.
Momenteel zet de stichting veel goldendoodles in. De stichting heeft hiervoor een eigen fokprogramma. Het voordeel van deze honden is dat ze niet verharen en dus anti-allergisch zijn. Voor hulphonden geldt wel dat ze een bepaalde grootte moeten hebben om goed bij de rolstoel van hun baas te kunnen. Voor therapie- of signaalhonden is de grootte niet van belang.
De honden hoeven niet altijd als pup bij ons te komen, wij werken ook graag met honden uit het asiel. Tijdens een uitgebreide periode testen wij dan of de hond lichamelijke gebreken en/of gedragsproblemen vertoont. Komt hij door deze test heen, dan is hij van harte welkom bij onze opleiding.
We steken iets meer tijd dan gemiddeld in het ‘rechttrekken’ van de basisgehoorzaamheid en aan het gedrag in openbare gelegenheden en we hebben er een supergemotiveerde, werklustige hond bij, die absoluut gaat slagen als persoonlijk assistent!
Ook plaatsen wij graag honden die om een of andere reden niet meer bij hun baasjes kunnen wonen. Deze honden worden regelmatig ter donatie aan de stichting aangeboden. Het karakter van de hond is hierbij het belangrijkste. Voorwaarde is dan dat de hond niet ouder is dan 2 jaar en dat hij of zij geen gedragsproblemen heeft. Na uitgebreid testen gedurende ongeveer 3 weken wordt gekeken of de hond potentieel heeft als hulphond.
De nieuwe wet van de zorgverzekering maakt het mogelijk om een assistentiehond aan te vragen bij je zorgverzekering. Zodra je je aanmeldt bij de stichting kan je bij je eigen zorgverzekeraar vragen naar de procedure. Vaak moet een positieve indicatiestelling komen van een ergotherapeut. Deze positieve indicatie hebt je nodig om in aanmerking te kunnen komen voor een assistentiehond.
Persoonlijk intakegesprek en inventarisatie
In een uitgebreid persoonlijk gesprek met de cliënt en diens gezin, maakt de stichting aan de hand van een checklist, een inventarisatie van de huidige situatie: de gezondheidstoestand en motivatie van de cliënt, de gezinssamenstelling, de woningindeling, de aanpassingen die in huis zijn gedaan, de hulpmiddelen die de cliënt gebruikt om zich te verplaatsen. Bovendien worden de verwachtingen van de cliënt ten aanzien van de opleiding en de aan te leren vaardigheden door de hond en de stichting uitgebreid besproken.
Eventueel gesprek met een psycholoog
Indien nodig wordt een gesprek met een aan de stichting verbonden psycholoog gehouden. Hierin wordt met de potentiële cliënt besproken hoe deze mentaal met zijn handicap omgaat, hoe negatieve gedachten om te buigen in een positief zelfbeeld en hoe hij zichzelf reële trainingsdoelen kan stellen
De potentiële cliënt zal in een aantal sessies/gesprekken met de psycholoog inzicht geven in de acceptatie van zijn/haar handicap en de geestelijke gesteldheid en/of persoonlijkheidsstoornis, waarmee in de training rekening gehouden dient te worden.
Bij een positief advies kan men met de training starten. Soms zal het advies zijn eerst nog een aantal vervolgsessies te doen alvorens met de training wordt aangevangen.
Er zijn natuurlijk niet altijd meteen de juiste honden beschikbaar. Het kan zijn dat je een tijdje moet wachten op een hond.