De ASS-therapie helpt kinderen met een stoornis in het Autistisch Spectrum. De therapie reikt het kind handvatten aan om een brug te slaan naar onze drukke, snelle en vooral veeleisende maatschappij. Hierdoor kan het kind zich makkelijker handhaven. De resultaten die wij eerder bij collega’s in Amerika en Ierland gezien hebben bij kinderen met ASS raken ons emotioneel. Daarom zijn wij ons eigen programma gestart. En met succes.
Ingrid Vrakking, oprichtster van het ASS-programma: “Het is prachtig om een kind zo te zien veranderen. Als wij door de inzet van zo’n prachtige hond zien dat het kind zich op allerlei gebieden beter ontwikkelt, dan zijn wij hier in het trainingscentrum heel gelukkig met onze inzet”. Welke honden zijn geschikt? We gebruiken voor de ASStherapiehonden een onder andere een speciaal ras: de Goldendoodle. We hebben voor deze hond gekozen vanwege zijn stabiele, betrouwbare en ook zeer werkwillige karakter, zodat kinderen succes kunnen behalen bij het trainen van deze honden. Daarnaast nodigt deze hond met zijn lieve uitstraling kinderen uit om contact te leggen. Ook onhandige en wat hardere knuffels vindt de hond niet erg.” Kijk op de website van goldendoodle voor meer informatie.
Wanneer er een herplaatsbare hond beschikbaar is met vergelijkbare karaktereigenschappen, gunnen wij het dit dier ook om samen met een kind een fantastisch team te worden.
De nieuwe wet van de zorgverzekering maakt het mogelijk om een hulphond aan te vragen bij je zorgverzekering. Zodra je je aanmeldt bij de stichting kan je bij je eigen zorgverzekeraar vragen naar de procedure. Vaak moet een positieve indicatiestelling komen van een ergotherapeut. Deze positieve indicatie hebt je nodig om in aanmerking te kunnen komen voor een hulphond.
Persoonlijk intakegesprek en inventarisatie
In een uitgebreid persoonlijk gesprek met de cliënt en diens gezin, maakt de stichting aan de hand van een checklist, een inventarisatie van de huidige situatie: de gezondheidstoestand en motivatie van de cliënt, de gezinssamenstelling, de woningindeling, de aanpassingen die in huis zijn gedaan, de hulpmiddelen die de cliënt gebruikt om zich te verplaatsen. Bovendien worden de verwachtingen van de cliënt ten aanzien van de opleiding en de aan te leren vaardigheden door de hond en de stichting uitgebreid besproken.
Eventueel Gesprek met een psycholoog
Indien nodig wordt een gesprek met een aan de stichting verbonden psycholoog gehouden. Hierin wordt met de potentiële cliënt besproken hoe deze mentaal met zijn handicap omgaat, hoe negatieve gedachten om te buigen in een positief zelfbeeld en hoe hij zichzelf reële trainingsdoelen kan stellen
De potentiële cliënt/handler zal in een aantal sessies/gesprekken met de psycholoog inzicht geven in de acceptatie van zijn/haar handicap en de geestelijke gesteldheid en/of persoonlijkheidsstoornis, waarin in de training rekening mee gehouden dient te worden.
Bij een positief advies kan de training aanvangen. Soms zal het advies zijn eerst nog een aantal vervolgsessies te doen alvorens met de training wordt aangevangen.
Er zijn natuurlijk niet altijd meteen de juiste honden beschikbaar. Het kan zijn dat je een tijdje moet wachten op een hond.