De stichting is geaccrediteerd lid van de Assistence Dogs Europe (ADEU) en voldoet daarmee aan de internationaal gestelde eisen voor assistentiehonden en teams. We streven naar een hoge kwaliteitsnorm. Voor het behalen van het eindcertificaat Assistentiehond moet aan de voorwaarden gesteld door ADEU worden voldaan middels een eindtest en een jaarlijkse certificering door baas en hond. De stichting staat ten alle tijden garant voor de gezondheid en het welzijn van de honden.
Stichting Assistentiehond Nederland stelt zich tot doel het opleiden van honden in specifieke vaardigheden, waarmee zij mensen met een lichamelijke en of neurologische handicap een grotere zelfstandigheid, een nieuwe uitdaging en geestelijke stimulans bieden. Daarnaast vormen zij een maatje voor het leven en bieden zij hun baas meer zelfstandigheid, door hun assistentie in het dagelijks leven. De Stichting streeft hierbij naar het maken van de ‘perfect match’ tussen baas en hond, tussen trainer en hond, tussen trainer en cliënt. Hiervoor stellen wij hoge eisen aan de trainers, de trainingsmethoden en de kwaliteit van begeleiding van cliënten en hun familie. De stichting leidt professioneel en zorgvuldig gefokte pups en jonge honden hiervoor op. Daarnaast betrekt ze ook honden in de opleiding die een tweede kans verdienen uit een asiel of uit herplaatsing. Deze honden zijn om uiteenlopende redenen daar terecht gekomen. Vanuit deze achtergrond bekeken, sluit dit uitstekend aan bij hun toekomstige doel: mensen sociaal beter laten functioneren. Wij bieden ook maatwerktraining voor mensen met een beperking die een eigen hond hebben, mits zij aan gestelde kwalificaties voldoen. Per cliënt wordt een individueel opleidingstraject samengesteld.
De stichting is geaccrediteerd lid van de Assistence Dogs Europe (ADEu) en voldoet daarmee aan de internationaal gestelde eisen voor assistentiehonden en teams. We streven naar een hoge kwaliteitsnorm. Voor het behalen van het eindcertificaat Assistentiehond moet aan de voorwaarden gesteld door ADEu worden voldaan middels een eindtest en een jaarlijkse certificering door baas en hond. De stichting staat te allen tijden garant voor de gezondheid en het welzijn van de honden.
Een assistentiehond is een hond die specifieke vaardigheden heeft aangeleerd, waarmee hij zijn baas, die een lichamelijke en of neurologische aandoening heeft, helpt in het dagelijks leven. Hulphonden helpen hun baasjes onder andere met het openen en sluiten van deuren en kasten/laden, het oprapen en aangeven van voorwerpen, het indrukken van licht- en liftknopjes, het halen van de post, het uittrekken van kleding, etc. Er zijn diverse soorten assistentiehonden.
De Stichting Assistentiehond Nederland krijgt op geen enkele wijze subsidie van de overheid.
Fondsen
De stichting is geheel afhankelijk van donaties door particulieren en ondernemingen die de stichting een warm hart toedragen. Dit is echter lang niet toereikend.
Wij geven tegen vergoeding demonstraties en lezingen om meer mensen op de hoogte te brengen van wat deze bijzondere honden voor mensen kunnen betekenen.
De stichting wordt gedragen door de vrijwilligers die zich volledig belangeloos inzetten en ervoor zorgen dat de kwaliteit van de doelstelling gewaarborgd blijft. Onze vrijwilligers die de honden en de teams begeleiden, zijn gecertificeerd.
Er kunnen twee opleidingstrajecten worden onderscheiden: totaal opleidingsprogramma voor hulphonden, aangekocht door de stichting, voor mensen met een lichamelijke beperking die zelf niet in staat zijn een hond hiertoe op te leiden. Hierin wordt bekeken vanaf welk moment cliënt instroomt afhankelijk van de mogelijkheden van de cliënt. Uitgangspunt in onze opleidingen zijn de wensen en mogelijkheden van de cliënt.
Specifieke opleiding op maat voor mensen met een lichamelijke beperking die zelf in bezit zijn van een hond die voldoet aan de gestelde basisvoorwaarden.
(Ad. 1i). Eindevaluatie In een eindevaluatie leggen wij alle bevindingen vast. Hierin wordt tevens vastgelegd op welke manier en volgens welke frequentie voortgangsbesprekingen zullen worden gehouden.
(Ad. 1j.) Uitreiking certificaat, identiteitskaart en dekje Als de eindtest met goed gevolg is afgelegd, wordt aan de cliënt een certificaat uitgereikt. Deze gegevens worden ook vermeld op een identiteitskaart, die de cliënt altijd bij zich heeft. Hiermee kan hij in alle situaties aantonen dat de hond speciaal is opgeleid als assistentiehond. Gecertificeerde assistentiehonden/hulphonden ontvangen een speciaal dekje, waarop het verzoek staat om de hond niet te aaien.
(Ad. 1k.) Jaarlijkse hercertificering In de eindevaluatie zijn afspraken gemaakt over de nazorg. Tijdens deze voortgangsbesprekingen wordt gekeken of de hond de vaardigheden nog goed beheerst en welke nieuwe vaardigheden nog aangeleerd moeten worden.
Plaats / verzorgingsgebied
De trainingen vinden voornamelijk plaats op ons trainingscentrum in Molenschot (NB). De eventuele trainingen aan huis worden verzorgd binnen een straal van 60 kilometer vanaf Molenschot. Opleidingskosten assistentiehond De opleiding van een assistentiehond kost naast veel tijd ook veel geld. De totale opleidingskosten bedragen ongeveer € 25.000,-.
Hieronder een globaal overzicht van de verschillende kostenposten.